Jaké auto inspirovalo design Bleska McQueena?

Jaké auto inspirovalo design Bleska McQueena?

Jaké auto inspirovalo design Bleska McQueena?

Identita hlavních postav je jasná. Sally je Porsche 996 Carrera, doktor je Hudson Hornet, Burák zase stará odtahovka Chevrolet, soupeř Chick je Buick Regal a King zase Plymouth Superbird. A Luigi je Fiat 500. Jasně rozeznatelná jsou snad všechna auta ve všech dílech, jen Blesk je výjimkou.

Byl to však záměr, McQueen měl připomínat speciály NASCAR pro skupinu C, ale neměl být vytvořený podle konkrétního auta.

Díky tomu si jej žádná automobilka nemůže nárokovat, i když tento hrdina zdobí každé druhé dětské pyžamo nebo penál do školy. Blesk je určitě jedním z nejslavnějších filmových aut a je super, že se na tom úspěchu nemůže přiživovat jen jedna značka. Jenže tomu tak být nemuselo.

Chevrolet měl se studiem Pixar smlouvu, že by hlavní protagonista měl vypadat jako soudobá Corvette, tedy toho času generace C6. Jenže po nákresu několika návrhů si animátoři uvědomili, že to nevypadá dobře. Když se totiž Corvette upravila tak, aby vypadala jako speciál pro NASCAR, nenabídla podle režiséra Johna Lassetera ten správný dramatický vzhled.

Aerodynamická auta nepasovala k usměvavému rozšklebenému závodnímu autu s veselýma očima. Animátoři se tedy posadili k čistému papíru a začali kreslit auto, které se inspirovalo rovnou několika závodními speciály, aby vypadalo co nejlépe. Když se na McQueena pozorně zadíváte, uvidíte detaily z Fordu GT40 nebo Loly Le Mans.

Jenže na celou věc podíval James May, o kterém je známo, že má hračky rád stejně jako auta. Natočil poměrně dlouhé a hodně upovídané video o tom, co je vlastně Blesk McQueen zač.

Dokonce v něm vidí trochu i sportovní Viper. Nakonec ale dojde k závěru, že se McQueen nejvíc podobá dragsteru Megalomania z roku 1963, který je postaven na základech MGB.