Dezinfekce interiéru vozidla

Dezinfekce interiéru vozidla

Dezinfekce interiéru vozidla

Bohužel momentálně žijeme v době, kdy musíme být furt ve střehu kvůli virům, které kolem nás jsou. Jestliže v této době využíváte auto k účelům přepravy osob, přátel nebo střídáte vozidlo s někým z firmy, je dobré kromě rukou také dezinfikovat interiér vašeho auta, protože dnes už víme, že koronavirus se na plastu udrží i několik hodin.

To znamená, že může být na řadě míst ve vašem autě. Existuje několik metod a prevencí jak se bránit. 

NEJDŮLEŽITĚJŠÍM FAKTOREM JE PREVENCE.

Koronavirus dokáže na některých částech vozu přežít několik hodin. Tuto zprávu berete zřejmě jako negativní, můžete se na ni podívat i z druhé stránky. Když vozidlo nebudete několik dní používat, výrazně zvyšujete jistotu toho, že nebezpečné látky sami zemřou a následná cesta vaším autem bude bezpečná pro vás i ostatní cestující. Když tedy auto akutně nepotřebujete, nepoužívejte ho. Dalším krokem prevence je používání ochranných pomůcek. Jsou to jak roušky, tak  rukavice. Pamatujte na to, že v tuto chvíli ani tak nechráníte sebe, ale ostatní. Proto by tuto ochranu měl mít ve voze, kde jezdí více lidí, každý, kdo do něho nasedne.

JAK INTERIÉR DOBŘE VYČISTIT? 

Začít by se mělo na nejrizikovějších místech interéru. Kliky a madla dveří, volant, všechny ovládací prvky na volantu, stejně jako se jedná o řadicí páku.

Dále to mohou být i různé přihrádky a kastlíky. Všude tam během jízdy pokládáme své ruce. Drobné kapičky obsahující vir však mohou ulpět i kdekoliv jinde, takže pro optimální efekt je třeba věnovat se vyčištěním celého vozidla. Ptáte se jaké přípravky použít? Existují různé dezinfekční roztoky a utěrky s obsahem ethylalkoholu nebo vše co má nad 70% alkoholu. Peroxid vodíku, stejně jako Isopropylalkohol neboli Isopropanol. I ty mohou být dobrou pomocí ve chvíli, kdy automobil čistíte. 

JAK NA LÁTKOVÉ ČÁSTI VOZU? 

Tady už může být celkem problém, protože klasické ošetření nebo nastříkání dezinfekce nemusí být stoprocentní. Ideální bude mít na sedadlech látkové potahy, které můžete vyndat a vyprat v pračce na minimálně 60 stupnů celsia. 

ČÁSTI INTERIÉRU KTERÉ NEVIDÍTE

Jedná se zejména o výdechy topení (klimatizace), odkud se můžou nebezpečné látky dostat přímo na váš obličej. Stejně tak se může koronavirus pohybovat ve vzduchu vašeho vozidla. Tady je spolehlivou metodou ozónové čištění, které nabízí firmy, které se zabývají čištěním vozidel. Částka se většinou pohybuje kolem 400-500 kč. Tato dezinfekce je efektivní pro všechny části vozu.